Smacznie, zdrowo, kolorowo
Dużo z przedszkolakami rozmawiamy, jak dbać o zdrowie i co należy jeść, aby być zdrowym. Dlatego też w ramach innowacji pedagogicznej ,,Smacznie, zdrowo, kolorowo” zaprosiliśmy do naszego przedszkola panią dietetyk.
Podczas tego spotkania przedszkolaki poznały podstawowe zasady prawidłowego odżywiania i zapoznały się z piramidą żywieniową. Kształtowanie postaw prozdrowotnych jest procesem długotrwałym i bardzo ważnym, dlatego, mając na uwadze zdrowie naszych wychowanków nie zapominamy o organizowaniu sytuacji edukacyjnych, które promuje zdrowie. Tym razem było to zrobienie przez dzieci soku jabłkowego oraz kompotu z jabłek na zimę. Kolejnym etapem w promowaniu zdrowego odżywiania było kiszenie kapusty. Sami jednak nie daliśmy rady. Z pomocą w kiszeniu przyszły Panie z koła Gospodyń Wiejskich, dzięki którym przedszkolaki poznały proces powstawania kapusty kiszonej domowym sposobem. Po krótkim instruktażu dzieci ochoczo zabrały się do ugniatania kapusty i dodawania przypraw pod czujnym okiem naszych gości. Teraz pozostało nam czekać, kiedy będzie można ją ze smakiem zjeść, gdyż przedszkolak wie, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Serdecznie dziękujemy Panią z KGW za piękne przyśpiewki podczas pracy, zaangażowanie i poświęcony czas.