Jej Wysokość Czekolada
Uwielbiana za cudowny smak i zapach, poprawę nastroju i liczne właściwości zdrowotne - Jej Wysokość Czekolada. 12 kwietnia w kalendarzu świąt nietypowych przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. My świętowaliśmy 13 kwietnia.
Na głównym korytarzu szkolnym podczas dużej przerwy każdy mógł skosztować tego magicznego w smaku i zdrowego napoju. A dlaczego warto pić czekoladę? Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Czekolada ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi - hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe. I uwaga: spośród wszystkich słodyczy czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Zatem na zdrowie!