Warsztaty kulinarne
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, o czym świadczą chociażby tłumy przybywające co roku do Tarnowca na festiwal pierogów. 28 stycznia w ramach realizacji programu "SP! Serce i Pomoc" uczniowie klasy IV, VI i VII wybrali się na wycieczkę do Krosna, aby zgłębiać tajniki powstawania pierogów.
Na warsztatach kulinarnych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej przygotowywaliśmy to wspaniałe danie pod czujnym okiem Cioci Fiony - od przesiania mąki do gotowania własnoręcznie ulepionych pierogów. Wyszły nam kształtne i z pewnością smaczne, bo niektórzy z nas prosili o dokładkę. Po zajęciach kulinarnych obejrzeliśmy wystawy w Etnocentrum, posłuchaliśmy ludowych piosenek, dowiedzieliśmy się nieco o życiu dawnej wsi. Następnym punktem naszej wycieczki był seans filmowy w artKinie. Spośród kilku propozycji wybraliśmy disneyowską produkcję "Mufasa: Król Lew". Wycieczkę zakończyliśmy wizytą w restauracji McDonald's. To był twórczy i przyjemny dzień.